28 jun “Waarom moeten we jou aannemen?”
Een vraag die vaak wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek, maar tevens een vraag die vaak slecht beantwoord wordt. Veelvoorkomende antwoorden zijn:
- “Je zou mij aan moeten nemen, omdat ik een echte teamspeler ben”
- “Omdat ik geld nodig heb”
- “Omdat ik een harde werker ben”
We kunnen je op voorhand al vertellen dat dit niet de antwoorden zijn die wij als recruiter willen horen. Het antwoord op de vraag moet namelijk hetgeen zijn dat jou onderscheidt van de rest. De bovenstaande antwoorden doen dat niet. Het antwoord op de vraag is bepalend voor het resultaat van het sollicitatiegesprek en maakt dus het verschil tussen wel of geen job. Dit is het moment om jezelf te verkopen aan jouw toekomstige werkgever! Doe dat dus ook.
Of een antwoord zou kunnen zijn: “ mijn CV sluit perfect aan op de functievereisten en ik beschikt over de benodigde ervaring en vaardigheden. Ik hebt kennis van de producten en/of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dus ik ben de ideale persoon voor deze functie”.
Mooi… Je hebt voldoende informatie om een goed antwoord te geven op deze belangrijke vraag.
Maar niets is minder waar!
Iedereen die wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is namelijk al door de eerste ronde heen gekomen. Dit betekent dat alle kandidaten, jouw concurrenten, voldoen aan de functievereisten en beschikken over de nodige ervaring en vaardigheden. Je moet dus iets anders vinden om jezelf te onderscheiden, maar wat?
Om het ultieme antwoord te kunnen geven op de vraag moet je eerst weten waarom de vraag wordt gesteld.
WAAROM STELLEN RECRUITERS DEZE VRAAG?
De taak van de recruiter is om de beste persoon te vinden voor de openstaande functie. Recruiters hebben vaak de keuze uit meerdere geschikte kandidaten. Vooral nu de concurrentie op arbeidsmarkt hoog is. De kans is dus groot dat de winnende kandidaat beter dan gemiddeld scoort en vele extra’s biedt naast de standaard functievereisten.
Voor een recruiter is het van groot belang dat de kandidaat die hij/zij kiest goed gaat presteren voor de periode die men voor ogen heeft. Daar wordt een recruiter namelijk op beoordeeld.
Wanneer ze de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” stellen, willen ze dus dat jij een sterk antwoord geeft. Ze willen dat jij je onderscheidt van de rest. Ze willen dat je een antwoord geeft waarmee je hen verzekert dat jij de juiste kandidaat bent.
HET ULTIEME ANTWOORD
Het ultieme antwoord is helaas geen pasklaar antwoord die je altijd kunt gebruiken. Elk bedrijf, elke positie en elke vacature is namelijk weer anders. Dat betekent dat het antwoord op de vraag dus nooit hetzelfde kan zijn en dat wij de vraag helaas niet voor jou kunnen beantwoorden. Je zult zelf je eigen antwoord op de vraag moeten geven, maar daar kunnen we jou wel bij helpen.
Het ultieme antwoord op de vraag bestaat uit twee onderdelen:
- Het deel waarin jij jezelf écht onderscheidt van anderen
- Het deel waarin je een koppeling maakt tussen de genoemde punten uit onderdeel 1 en de functie waarop je solliciteert
WAT ONDERSCHEIDT JOU VAN ANDEREN?
Jezelf onderscheiden is het eenvoudigste dat er is. Dat doe je namelijk al je hele leven, bewust of onbewust. Vanaf je geboorte presteer je op bepaalde punten beter dan anderen en vice versa. Vaak ben je je hiervan niet bewust, omdat het automatisch gaat. Het is iets dat jij vanzelfsprekend vindt. Iets dat voor andere mensen moeilijk is en voor jou juist gemakkelijk.
We hebben het hier over jouw talent(en).
Jouw talent is precies waar de recruiter naar opzoek is. Unieke kwaliteiten waarmee jij jezelf kan onderscheiden van al die andere sollicitanten.
KOPPELING AAN DE FUNCTIE
Na het herkennen en erkennen van jouw talent moeten we het gaan koppelen aan de functie waarop jij solliciteert en de bijbehorende werkzaamheden. Dit is vaak een stuk minder moeilijk dan het eerste onderdeel, omdat jouw talenten en natuurlijke drijfveren je al in een bepaalde richting hebben geduwd.
Als het goed is heb je tijdens jouw leven bewust of onbewust bepaalde studie- of loopbaankeuzes gemaakt die aansluiten bij hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Vakken waar jij goed in was of die jij leuk vond hebben het vervolg van jouw opleiding bepaald. Behaalde cursussen en certificaten tonen niet alleen aan wat je kunt, maar ook waar je in geïnteresseerd bent.
Vaak zal het dus zo zijn (en eigenlijk altijd moeten zijn!) dat jouw talent aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Het enige dat je nog moet doen is het verwoorden van jouw (unieke) toegevoegde waarde. Doe dit in concrete voorbeelden dat geeft direct een beeld voor de recruiter.
Vergeet niet dat de recruiter een duurzame match moet vinden. Wanneer jij gepassioneerd kunt vertellen over iets dat je heel je leven graag hebt gedaan, waar jij goed in bent, wat jij beter kunt dan andere sollicitanten en waarom dat voor hen relevant is, heb jij een antwoord gegeven die de recruiter maar al te graag wil horen.
Mensen die hun talent benutten zijn gelukkiger. Ze zijn gemotiveerder en daardoor productiever. Hun energieke uitstraling heeft een positief effect op andere mensen op de werkvloer. Ze zijn tevreden met hun werk en zullen daardoor minder snel vertrekken.