Sollicitatietips

Sollicitatietips

Het c.v. en de sollicitatiebrief zijn belangrijke visitekaartjes maar het hart van de selectieprocedure blijft het sollicitatiegesprek. Het komt erop aan om je sterke kanten op een concrete manier in de verf te zetten en je zwakke punten te verdedigen.
Belangrijk om te onthouden! Een sollicitatiegesprek is geen examen met goede of slechte antwoorden, maar een ‘ open gesprek ‘ waar beide partijen mekaars wensen en mogelijkheden aftasten.

Voorbereiding

Voor je naar het sollicitatiegesprek stapt, verdiep je je best in het bedrijf en de sector waar je straks hoopt te werken. Stap je onvoorbereid naar het gesprek dan kan je de rekruteerder het signaal geven dat je geen moeite gedaan hebt of niet echt geïnteresseerd bent, en dat wil je natuurlijk vermijden.

Belangrijke vragen waar je vooraf even bij stil staat:

Waarom kies je voor dit bedrijf en deze functie?
Wat weet je over het bedrijf? Wat trekt je aan in de sector waarin het bedrijf actief is?
Welk soort functie wil je uitoefenen? Wat is voor jou belangrijk in een job? Welke richting wil je uit met je carrière?

Afspraak

Zorg dat je op tijd bent op je afspraak. Te vroeg aanwezig zijn geeft ook geen goede indruk. Je wil toch niet wanhopig overkomen?

Merk je dat je te laat gaat komen door file of andere onvoorziene omstandigheden bel je contactpersoon dan even op om hem/haar te verwittigen.

Als je op je afspraak niet aanwezig kan zijn, verplaats die dan tijdig en niet de ochtend zelf!

Voorkomen en uiterlijk

Zorg ervoor dat je netjes en verzorgd naar je gesprek gaat (kapsel, nagels, kledij).
Je kledij pas je aan aan de dresscode van het bedrijf.

Verloopt je sollicitatie via United Talent, vraag dan gerust naar de dresscode of bedrijfscultuur van het bedrijf waar je op gesprek mag.
Aarzel ook niet om achteraf te bellen als je nog vragen hebt.

Reisweg

Stippel vooraf de weg naar het sollicitatiegesprek uit zodat je de dag van het gesprek zelf niet meer moet uitzoeken hoe je moet rijden. Zo voorkom je te laat te komen én moet je je niet onnodig nerveus maken.

Doorlopen cv

Als de rekruteerder vragen stelt waarvan jij vindt dat ze niet ter zake doen, vraag dan op een rustige manier wat het belang is van deze vraag. Vaak is er wel een achterliggende reden voor de vraag die voor de sollicitant niet onmiddellijk duidelijk is.

Blijf in ieder geval rustig en sereen.

Bondig en concreet

Antwoord bondig maar met concreet voorbeelden. Blijf niet praten om te praten dan voelen beide partijen zich ongemakkelijk.

Durf vragen te stellen

Is iets niet duidelijk tijdens het gesprek (een term, een vraag) durf dan om uitleg vragen. Zolang je dit op een rustige en vriendelijke manier doet, zal niemand je dit kwalijk nemen.

Positieve houding

Wees positief over jezelf. Ook al ben je niet echt communicatief, sociaal of flexibel, je kan deze subjectieve begrippen naar je hand zetten. Blijf positief en geef er zelfs voorbeelden bij.

Wees positief over je vorige werkgever, ook al ben je met slaande ruzie vertrokken. Uit je commentaar leest de rekruteerder meer af over jou dan over je vorige werkgever.

Positief zijn over jezelf betekent niet dat je ongelooflijk over jezelf moet opscheppen. Praat zakelijk over je vaardigheden en realisaties.

Talenkennis

Als er in de jobomschrijving gevraagd wordt dat je vlot bent in andere talen, weet dan dat deze getest zullen worden tijdens het interview. Oefen vragen die je verwacht ook in andere talen. Blijf in ieder geval rustig.

Wanhoop of humor

Gedraag je niet wanhopig. Ook al ben je al lang op zoek naar werk, je laat dit beter niet merken omdat het de indruk die je maakt negatief kan beïnvloeden. De rekruteerder kan er van uitgaan dat je gesolliciteerd hebt omdat je een inkomen nodig hebt en niet omdat de functie of het bedrijf je interesseert.

Als je al wat op je gemak bent, kan je een vleugje humor uitproberen om duidelijk te maken dat je geen last hebt van zenuwen.

Afronden sollicitatiegesprek

Vraag gerust naar het verdere verloop van de procedure, wanneer je op de hoogte gebracht wordt van deelname aan de tweede ronde, …

Neem een kopie van je sollicitatiebrief, je cv, eventueel diploma’s en de getuigschriften mee om op het einde van het gesprek af te geven indien dat gevraagd wordt.