Is een carrièreswitch mogelijk?

Is een carrièreswitch mogelijk?

Ik hoor vaak de opmerking: ” ik sta open voor een carrière switch maar staat de werkgever daar wel open voor?”

Voor je jou zorgen maakt over de kansen die je krijgt op de arbeidsmarkt, zorg je beter dat het een wel doordachte beslissing is…

Haalbaar of niet

Wat van groot belang is als je de sprong waagt naar iets compleet nieuws is dat je je afvraagt wat je DRIJFVEER is.  Wat doet je beslissen of denken dat dit je ideale functie/sector is? Hoe kom je daar achter?  Een loopbaan of carrière coach is hiervoor opgeleid om dit helder te krijgen. Want het laatste dat we willen is dat je een keuze maakt waar je later op moet terugkomen.

Wat ontbreekt?

Eens je drijfveer goed zit, kan je gaan onderzoeken welke vaardigheden en vooral TALENTEN je nodig hebt om die functie uit te oefenen.  Je leest het goed er is een verschil tussen ” ik kan dat goed” of aangeleerde vaardigheden en anderzijds ” daar krijg ik energie van” of talenten.  Het is niet omdat je iets goed kan dat je er talent voor hebt.

Energie boost

Als je een energie boost zoekt in je carrière switch zorg dan dat je jouw talenten in kaart hebt.  Talenten gaan vanzelf en GEVEN ENERGIE. Het is niet evident om die voor jezelf op papier te zetten omdat ze namelijk vanzelf gaan en je bent er je niet altijd bewust van dat het een talent is.  In loopbaancoachingsgesprekken merk ik vaak dat mensen versteld staan van hoeveel talenten ze vaak hebben zonder het te beseffen.

Dromen of doen?

Of je dan werkelijk de knoop doorhakt en durft te gaan voor die carrière switch hangt van zoveel factoren af: je talenten, je drijfveren, je waarden, je steun van je omgeving, … enz.

Wat zeker helpt is een OPEN BLIK, een positieve mindset die denkt in mogelijkheden ipv. in beperkingen.  Niet denken waarom het niet zou lukken en daar een lijstje van maken, maar wel wat heb ik te bieden en waarom kan het wel een succes worden.

We zijn geen hoofd op een stokje

Nog een misvatting: ” als ik lijstjes maak met pro- en contra dan kom ik wel tot de ‘juiste’ beslissing”.   Vergeet het maar … lijstjes kunnen een vertrekpunt zijn, maar geen eindpunt. Beslissingen worden niet enkel in ons hoofd gemaakt (ratio), maar ons buikgevoel en hart spelen ook mee.  Geef die drie(ratio, buik, hart) de ruimte om een volledig beeld te schetsen!

Lijkt het jou toch complexer dan het is en kan je een neutrale coach gebruiken?

✅Maak dan een online en gratis kennismakingsgesprek! Kijk hier in ONZE AGENDA