” Hoogsensitieve medewerkers aanwerven of liever niet? “

” Hoogsensitieve medewerkers aanwerven of liever niet? “

Zijn hoogsensitieve medewerkers zwak en te vermijden om aan te werven voor jobs met een hoge werkdruk?  Zijn die niet snel overprikkeld en in burnout? Ik ben het er alvast niet mee eens!

HSP

Hoogsensitieve medewerkers hebben bijzondere gaven … ze hebben doorgaans een groot verantwoordelijkheidsgevoel, oog voor detail, sterk inlevingsvermogen, voelen snel iets aan, leggen snel verbanden, creatief, visionair, zijn goede bemiddelaar en ga zo maar even door.

Uniek DNA

Iedere sollicitant of medewerker is uniek en zo ook een HSP-er.  Er zijn verschillende gradaties in het HSP-zijn van licht tot stevig.  Alles hangt af van de omgeving en het type job dat deze persoon moet gaan uitvoeren.  Het is van belang dat de sollicitant zelf weet welk zijn unieke DNA is.  In carrière coaching merk ik dat eens ze dat weten en in de vingers hebben, er een perfecte match kan zijn.

Valkuilen

Er zijn een aantal valkuilen, die trouwens ook op andere werknemers van toepassing zijn, waar je bij HSP-ers bewust moet van zijn.  Perfectionisme, grenzen stellen en overprikkeling zijn vaak 3 kenmerken die erg uitgesproken zijn.  “Perfectionisme” is een kwaliteit en laat het duidelijk zijn dat in bepaalde jobs dat ook een must is.  “Grenzen stellen” blijkt een uitdaging voor meer en meer medewerkers door het vervagen van de werk-privé tijd.  Daar is mijn antwoord op hoe pakken we dit aan: ” ondersteun mekaar in het bewaken van eenieders grenzen “.  Het is de taak van een manager om mee de grenzen van zijn medewerkers te bewaken, en omgekeerd een medewerker is zelf verantwoordelijk voor het bewaken van zijn grenzen(en die van zijn collega’s).  Alleen samen geraken we hierdoor.

Succesvolle HSP-ers

Er zijn evenveel succesvolle HSP-ers als niet-HSP-ers.  Denk maar aan Franklin D. Roosevelt, Beethoven, Einstein, Leonardo Da Vinci, … En in alle bescheidenheid na zo een lijstje zet ik mij er ook even bij 😉

Ik ben ondertussen 15 jaar succesvol recruiter, carrièrecoach en bestuurder van twee ondernemingen (United Talent en United Talent coacht). Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen in een droomjob te krijgen die hun letterlijk op het lijf is geschreven.  Ook voor HSP-ers wil ik er zijn omdat ze waardevol zijn en ik zelf het voorbeeld kan aantonen dat je wél succesvol kan zijn als HSP-er.

Overprikkeling

Ook dit is een thema waar ook niet-HSP-ers in stijgende lijn mee geconfronteerd worden.  Ik geef altijd de raad in bedrijven om daar een SAMEN-aanpak van te maken.  Zorg voor voldoende rustpauzes in trainingen, vergaderingen en werkdagen.  Een van mijn klanten is daar een mooi voorbeeld van.  Zij hebben een dartbord ophangen in de gang en af en toe spelen een paar collega’s een 10-tal minuten een spelletje tegen elkaar.  een andere klant heeft in de eetruimte een pingpong tafel gezet … Maak ook aparte ruimtes om te ‘chillen’, even 5 à 10 minuten hoofdje vrij maken.

Speciaal voor HSP-ers heb ik een 12-tal mini inspiratievideo’s gemaakt, https://www.unitedtalentcoacht.be/hspwork/, om hun tips te geven hoe ze die overprikkeling de baas kunnen.

Meer weten over “HSP-zijn” op de werkvloer? Doe de test … https://www.unitedtalentcoacht.be/hsp-test/

Contacteer ons vandaag nog en we gaan aan de slag!