Hoe je voorbereiden op de 2de sollicitatieronde? 6 tips!

Hoe je voorbereiden op de 2de sollicitatieronde? 6 tips!

Je eerste interview overleefd en uitgenodigd voor een tweede? Kraai nog geen victorie, het echte werk moet nog beginnen. Het tweede interview is meestal de laatste stap voor het contractaanbod en een fase waarin je tot 50% kans hebt om de job binnen te halen.

In het tweede interview wil het bedrijf je beter leren kennen. Meer bepaald je kennis, competenties en je persoonlijkheid. Denk niet dat je onvoorbereid kan scoren. Je bent niet de enige kandidaat voor de job en je zal moeten werken om een goede indruk achter te laten.

Er zijn een aantal zaken die je best doet voor je naar het tweede gesprek vertrekt.

Research

Als je dit nog niet voldoende hebt gedaan ter voorbereiding van het eerste gesprek: zoek zoveel mogelijk relevante informatie op over het bedrijf, de context waarin je zal werken en de jobinhoud. Haal deze informatie uit verschillende bronnen: de bedrijfswebsite, sociale media, de pers, kennissen die in het bedrijf werken enz.

Plan je trip naar het interview

Je trein missen, de bus opstappen, onderweg bellen dat je ‘waarschijnlijk’ iets later zal zijn en uiteindelijk een half uur te laat aankomen met je haar in de war en okselvijvers? Dat wil toch niemand. Je reis goed plannen en goed op tijd vertrekken is dus essentieel.

Leer van je eerste interview

Tijdens het eerste interview heb je een indruk gekregen van het bedrijf en van hun verwachtingen. Bouw daarop voort en probeer op basis daarvan te achterhalen naar welke kwalificaties het bedrijf op zoek is. Kijk hoe goed je scoort op deze kwalificaties en denk na op welke manier je jezelf kan verkopen op deze vlakken.

Vragen

Bedenkt zeker enkele vragen die je aan de interviewer gaat stellen. Het stellen van vragen heeft niet enkel tot doel om informatie te krijgen van het bedrijf, maar ook – en vooral – om te tonen dat je enthousiast, intelligent en ambitieus bent. Stel specifieke vragen over de job, je ontwikkelingsmogelijkheden en de bedrijfscultuur.

Antwoorden

Tracht op voorhand te bedenken welke vragen de interviewer kan stellen en zorg voor de perfecte antwoorden daarop. Waarom heb je interesse om voor dit bedrijf te werken? Welke uitdagingen zoek je in deze rol? Wat kan je aan dit bedrijf bijdragen? Wat zijn je carrièredoelen? Wat zijn je salarisverwachtingen? Dit zijn typische vragen die interviewers kunnen stellen.

Na het interview

Na afloop van het interview is het een goed idee om een e-mail te sturen naar de interviewer om hem of haar te bedanken voor de kans, je interesse in de job te bevestigen en al je vaardigheden en kwalificaties te benadrukken.

Een tweede interview vergt heel wat werk, maar een grondige en professionele voorbereiding verhoogt je kansen voor een contractaanbod substantieel.