16 mei “Een kandidaat aanwerven zonder sector ervaring? Is dat wel een goed idee?”
Is het een goede keuze om alleen op zoek te gaan naar kandidaten met ervaring in dezelfde functie of dezelfde sector voor een openstaande vacature? Daar zijn al verhitte discussies over gevoerd.
De werknemer beslist
De ogenschijnlijke voordelen zijn dat die medewerker dan sneller is ingewerkt, de manier van handelen kent, weet in welke situatie hij/zij terecht komt, tips of succesformules van de concurrenten kan delen, … kortom het lijkt een slimme zet en quickwin naar resultaat.
Wat zou dan het voordeel kunnen zijn om toch te weerstaan aan die quick fix?
Out-of-the-box
Het grootste voordeel is dat kandidaten zonder ervaring met een frisse, ‘out-of-the-box’ mindset van start gaan. Ze gaan met een gezond kritische blik, lees meer neutralere blik, naar de zaken kijken. Dat betekent dat je op een andere manier de markt zou kunnen benaderen dan je concurrenten en op die manier beter of andere resultaten kan halen. Bovendien worden oeroude gewoontes in vraag gesteld.
Gezien het schrijnend tekort aan goede medewerkers zal de werkgever meer en meer zijn oogkleppen moeten afzetten en kiezen voor een andere manier van denken.
DNA-fit
Hoe kan je dan de “match” tussen de vacature en de kandidaat zonder ervaring een kans tot slagen geven? alles begint met het opmaken van het functie- en bedrijfsDNA. Van zodra die benoemt zijn, kunnen we het DNA van de ideale kandidaat opstellen. Op die manier heb je weinig kans tot falen.
Dat betekent concreet dat we onze focus gaan leggen op wat zijn de drijfveren van een kandidaat. Wat motiveert hem/haar iedere dag opnieuw. Bijkomend willen we weten wat de waarden zijn van zowel het bedrijf als de kandidaat. Dat laatste gaat maken of hij/zij zich op termijn goed gaat blijven voelen.
Hokjes denken
Nog verder in de toekomst gaan er functies in het leven worden geroepen, die nu nog niet bestaan. De mensen die nu op de schoolbanken zitten kunnen die richtingen of studies niet kiezen. Dat is ook niet meer nodig als we anders beginnen denken. Ze ontwikkelen vaardigheden ipv. hokjes denken in beroepen en functies. Op die manier maak je hun wendbaar in de nieuw, snel veranderende wereld.
Voor de mensen die nu al aan het werk zijn en jarenlang in die hokjes/functies geduwd zijn, is het even een turbulente periode. En toch… als we stoppen met dat hokjes denken, zouden er al meer kansen gecreëerd worden voor medewerkers. Bovendien zouden er een pak meer vacatures ingevuld geraken.