11 sep Ben je als HR Manager klaar voor FIKA-time op de werkvloer?
Een jaar geleden was ik op reis in Zweden en daar ontdekte ik het fenomeen “FIKA-time” op de werkvloer.
Cultureel erfgoed
Ik geloofde mijn oren niet toen een manager vertelde dat het een algemeen cultureel gebruik is dat je zowel thuis als op het werk FIKA-tijd neemt.
Je drinkt dan koffie of thee en eet er iets lekkers bij. Op zich niets ongewoon zou je denken, want dat doen wij ook op de werkvloer. Maar…
Betaald rusten
Wat wel ongewoon is dat iedereen het strikt toepast. Want in onze bedrijfscultuur zijn het vaak dezelfde koffieleuten die veel pauzes nemen en anderen helemaal niet.
De werkgever betaald ook die pauzes en zijn in de meeste bedrijven twee keer per dag (15 à 30 minuten). Een pauze rond 10 uur en een rond 15 uur.
Zelfs de leidinggevende en de CEO doen er aan mee … die gekke Zweden toch. Maar wat levert het op hoor ik jou al denken?
Hoe gaat het écht met jou?
Ik stelde de vraag aan de Zweedse manager … Hij keek me raar aan en proestte het uit van het lachen. Zoveel! Er is een ongeschreven regel, dat je niet over werkgerelateerde zaken praat. Dus geen gezeur over een project dat niet vooruitgaat of een lastige collega.
Wat dan wel? Die tijd wordt volledig gebruikt voor het uitwisselen van weetjes over hun hobby’s, hun kinderen, hun reizen, leuke mensen die ze ontmoet hebben, … Kortom je leert IEDEREEN van het bedrijf kennen en dit op een heel andere manier.
Commitment
Zweden nemen meer tijd om echt te luisteren naar elkaar. “Haast en spoed is zelden goed” is hun motto. Je leert door deze verplichte pauzes niet alleen je collega’s beter kennen, maar leert ook tijd te nemen voor elkaar. Er is een groter commitment in de teams, zowel in het samen behalen van een doel, als meer empathie naar elkaar toe.
Creatiever brein
Hij vertelde ook dat ze na de pauze een creatiever en uitgeruster brein hebben. Hun gemoedstoestand is beter en er zijn procentueel gezien minder burn-outs dan bij ons. Nu laat FIKA geen alles reddend middel zijn tegen burn-outs. Het is de algemene manier van denken van de Zweden waar ik mij zeker in kan vinden.
Meer BEWUSTE rustmomenten inlassen, écht tijd maken om te luisteren naar elkaar en mens mogen zijn(geen dolgedraaide werknemer).
Tijd om het ook bij jou op de werkvloer te introduceren? En laat het nu met het online werken geen hinderpaal zijn! Integendeel…
Ben je door het lezen van dit artikel geïnteresseerd in meer? Lees gerust nog andere Blogs!