5 tips voor een vacature die raakt

5 tips voor een vacature die raakt

Het vinden van de juiste kandidaat voor een job begint met een aantrekkelijke vacature die perfect de lading dekt. Zeker in de huidige schaarste op de arbeidsmarkt én de dagelijkse informatie-overload is het belangrijker dan ooit om potentiële kandidaten meteen te raken.

Uit ervaring weten we dat je niet kan missen als je de volgende 5 tips volgt.

  1. Start met een grondige voorbereiding

Zorg dat je een uitstekend beeld hebt van het gezochte profiel. Dit is meer dan een opsomming van het takenpakket dat bij de functie hoort. Denk bijvoorbeeld goed na over de manier waarop de job moet worden uitgevoerd. Heb je een snelle afwerker nodig of eerder een diepgaande detaillist? Verwerken een dergelijke nuance zeker in je vacaturetekst. Beide profielen kunnen de job immers doen, maar wel op een totaal andere manier.

  1. Ken de waarden van je bedrijf en die van je team

Wie op zoek is naar een job, voelt zich onbewust aangetrokken door bepaalde, dieper liggende waarden (vb. team spirit, fun factor, duurzaamheid). Laat jouw bedrijfswaarden dus duidelijk blijken in de vacature, en zorg er vooral voor dat ze stroken met de realiteit.
Hou hierbij ook rekening met wat het team belangrijk vindt. Want ook elk team heeft z’n eigen waarden. Durf die te benoemen, ook in het schrijven van je vacaturetekst. Bestaat er een team playlist op Spotify waarin elk teamlid z’n eigen nummer heeft? Of worden successen gevierd met een borrel in het café om de hoek? Zulke zaken geven je vacature meteen kleur én het geeft de kandidaat een mooi beeld van de sfeer waarin hij of zij terecht komt.

  1. Schrijf vanuit DNA van het bedrijf en de functie

Het DNA is als het ware de ‘persoonlijkheid’ van je bedrijf en sluit nauw aan bij de bedrijfscultuur. Pas je taalgebruik aan bij wat gebruikelijk is in het bedrijf (vb. casual of eerder formeel?). Datzelfde geldt ook voor de functie, want ook deze heeft een DNA. Gaat het om een uitdagende sales functie of eerder om een creatieve marketing rol? Diezelfde ‘vibe’ moet je vacature uitstralen. Op die manier trek je mensen met een soortgelijk DNA aan, en heb je een grotere kans op een goede match.

  1. Schrijf in mensentaal

Niets is zo vervelend als het lezen van een vacature die oersaai is of waarbij je een woordenboek nodig hebt. Je vacature wordt niet aantrekkelijker als je vakjargon of hoogdravende taal gebruikt, integendeel, veel mensen haken hierop af. Houd het dus eenvoudig, begrijpelijk en transparant.

  1. Leef je in in je doelgroep

Wie wil je met je vacature bereiken? Probeer je in dit profiel in te leven en zorg ervoor dat je vacaturetekst hierbij aansluit. Gaat het om een directiefunctie of zoek je pas afgestudeerden? Is het een rationele, cijfermatige rol of eerder een creatieve of commerciële functie? Is je tekst klaar, leg deze dan even voor aan mensen met een gelijkaardig profiel. Zo kun je meteen testen of de tekst werkt (of niet).

Kun je nog meer advies gebruiken bij het aanwerven van nieuw talent? Laat gerust iets weten, we denken en helpen graag mee!

Met vriendelijke groet,

Peggy Janssens
United Talent
peggy.janssens@unitedtalent.be
02/253 40 11