“Rekrutering is meer dan gaatjes vullen!”

“Rekrutering is meer dan gaatjes vullen!”

Zo’n 15 jaar geleden besliste Peggy Janssens, zaakvoerder van United Talent, om haar eigen rekruteringsbedrijf op te starten. Haar motto? ‘Succes is geen toeval, maar een bewuste keuze.’ De jaren vlogen voorbij en de succesvolle aanwervingen volgden elkaar in sneltempo op. Inmiddels is United Talent uitgegroeid tot dé specialist op het vlak van marketing-, sales- en HR-profielen. Het ideale moment om eens terug te blikken.

Als een vis in het water

Op het moment dat Peggy besliste om haar eigen zaak te starten, had ze al een heel parcours achter de rug. In de jaren die vooraf gingen, besefte ze steeds meer dat ze een heel andere visie had op rekrutering dan heel wat andere bedrijven. “Vaak lag -en ligt- de klemtoon op de snelheid van het invullen van de vacature. Terwijl ik 100% focus op kwaliteit en duurzaamheid, wat een stuk meer diepgang en een bredere visie vraagt,” legt Peggy uit. Nadat ze de sprong had gewaagd, bleek al snel dat deze aanpak bij haar klanten enorm gewaardeerd werd. “Ook kandidaten zijn heel tevreden. Ze blijven langer bij eenzelfde werkgever plakken, groeien vlotjes intern door en voelen zich als een vis in het water.”

Van kandidaat tot strategie

De grootste troef van Peggy is dat ze mensen moeiteloos aanvoelt én tegelijkertijd actief meedenkt met haar klanten. Rekrutering is immers vaak veel meer dan enkel de juiste persoon voor de juiste job vinden. “Ooit kreeg ik de opdracht om een nieuwe CEO te vinden voor een bedrijf dat anders de deuren zou sluiten. Ik vond de geknipte kandidaat en werkte tegelijkertijd mee aan een duurzame HR-strategie. Het bedrijf groeide in sneltempo van 7 naar 25 medewerkers. Ondertussen had ik een heel sales team aan boord gehaald. Toen de CEO na 7 jaar vertrok, kon een van deze sales talenten zijn plaats innemen. Voor mij dé kers op de taart,” vertelt Peggy.

 

“Na al die jaren durf ik stellen dat passie meer oplevert dan ervaring.”

 

Buikgevoel

De afgelopen 15 jaar is er enorm veel veranderd, wat maakt dat het rekruteringsvak er vandaag helemaal anders uitziet. Peggy legt uit: “Veel heeft te maken met de online evolutie en de snel evoluerende arbeidsmarkt. Vroeger staken we bij wijze van spreken nog flyers onder de ruitenwissers, en vandaag kunnen we haarfijn zoeken op profielniveau en mensen rechtstreeks benaderen. Dat is een enorme stap vooruit. Verder merk ik dat er nu veel meer gewerkt wordt met ‘rationele’ lijstjes die worden afgevinkt, terwijl ik zelf zweer bij de DNA-fit: een aanpak die ervoor zorgt dat kandidaten en bedrijven op alle niveau’s echt matchen: persoonlijkheid, bedrijfscultuur, teamgeest, waarden, enzovoort. En ja, dat is volledig meetbaar, ook al komt er ook een stuk buikgevoel bij kijken. En dat heeft me nog geen enkele keer in de steek gelaten! [lacht]”.

The bigger picture

Dat is meteen ook Peggy’s voornaamste advies aan iedereen die vandaag in rekrutering werkt. “Kijk breder dan diploma en ervaring, maar hou ook rekening met de emotionele intelligentie, passie en drijfveren van je kandidaten. Luister naar hun dromen, want dat vertelt enorm veel over wie ze zijn. Durf investeren in talent en geef mensen de tijd om open te bloeien. Na al die jaren duf ik stellen dat passie veel meer oplevert dan ervaring.  En ga ook altijd op zoek naar ’the bigger picture’. Kijk breder dan enkel de vacature die ingevuld moet worden. Verdiep je in het de ambities en doelen van het bedrijf en de volledige context eromheen. Dat grotere geheel is enorm belangrijk om de juiste kandidaat te vinden. Rekrutering is meer dan gaatjes vullen.”

De juiste spiegels

Ook voor mensen die op zoek zijn naar een job heeft Peggy goede raad. “Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk in je carrière een haarscherp beeld krijgt van je drijfveren en je passie. Achterhaal waar je energie van krijgt. Denk ook na over wat je wil bereiken, jouw persoonlijke missie als het ware. Als je van hieruit vertrekt ga je ook op een heel andere manier solliciteren. Kom je er zelf niet uit? Neem dan een loopbaancoach onder de arm die je de juiste spiegels voorhoudt zodat je een objectief en toekomstgericht beeld krijgt.”

Knoppen omdraaien

Sinds een aantal jaren werkt Peggy ook als loopbaancoach. Volgens haar een zeer logische combinatie. “Het is mijn passie om mensen te begeleiden naar een job waarin ze 100% tot hun recht komen en gelukkig zijn. En dit doe ik zowel bij rekrutering als tijdens een coachingtraject. Ik ben er echt heilig van overtuigd dat er voor iedereen een ideale job bestaat. Dat is niet noodzakelijk de job waarvoor men gestudeerd heeft. Soms moeten er een paar knoppen worden omgedraaid, maar tot nu toe altijd met succes.”

Benieuwd welke unieke match we voor jouw organisatie kunnen realiseren? Of interesse in een persoonlijk coachingtraject?

Contacteer ons vandaag nog en we gaan aan de slag!